مطالعه پیمایشی بین المللی آسیب نخاعی (InSCI)
مطالعه پیمایشی بین المللی آسیب نخاعی (InSCI) به عنوان گام اولیه برای به دست آوردن اطلاعات جامع و قابل مقایسه در مورد وضعیت افرادی که با آسیب نخاعی زندگی می کنند، ایجاد شده است. این مطالعه چند ملیتی تا سال گذشته در 28 کشور جهان به انجام می رسید و اولین نظرسنجی در مورد آسیب نخاعی خواهد بود که به طور همزمان در هر شش منطقه WHO در سراسر جهان انجام می شود. طی سال اخیر نیز مرکز تحقیقات عوامل اجتماعی موثر بر سلامت دانشگاه علوم پزشکی گیلان به همراه دو مرکز تحقیقات ترومای جاده ای و علوم اعصاب دانشگاه در این پروژه بزرگ بین المللی وارد شده و مراحل تصویب و تامین مالی این پروژه در بنیاد ملی علوم سوئیس (SNSF) و نیز وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی با کد اخلاق کارگروه وزارتی اخلاق در پژوهش (IR.NREC.1401.003) (مجریان ملی دکتر شاهرخ یوسف زاده چابک و دکتر عنایت اله همایی راد) به تصویب رسیده است.
در این مطالعه، همه افراد دارای آسیب نخاعی تروماتیک یا غیر تروماتیک که در جامعه یک کشور مشارکت کننده زندگی می کنند و سن آنها بالای 18 سال است، واجد شرایط این نظرسنجی هستند. فاز اول این مطالعه در استان گیلان تا انتهای سال 2023 میلادی به اجرا خواهد رسید و قرار است 400 نمونه با سابقه ضایعه نخاعی مورد پرسشگری قرار گیرند و پیش بینی می شود برای فاز دوم تعدادی دیگر از استانهای ایران نیز به پروژه اضافه شوند.
هدف اصلی مطالعه پیمایشی InSCI توصیف و شناسایی عواملی است که با عملکرد، سلامت و رفاه افرادی که با آسیب نخاعی در داخل و بین کشورها زندگی می کنند، مرتبط هستند. جمعآوری و ارزیابی سیستماتیک دادهها از کیفیت زندگی و وضعیت سیستمهای بهداشتی و توانبخشی مربوطه، اطلاعات ضروری را در مورد آنچه جامعه میتواند برای بهبود وضعیت افراد مبتلا به آسیب نخاعی انجام دهد، ارائه میدهد. نتایج مورد انتظار این نظرسنجی برای مبنای انجام گفتگو با تصمیم گیرندگان برای اصلاحات سیاستی طراحی شده برای بهبود عملکرد، حفظ سلامت و رفاه افراد آسیب دیده استفاده خواهد شد.
کشورهای مشارکت کننده در پروژه:
وب سایت پیمایش جهانی:
https://insci.network/insci/T1/en/welcome.php
کد اخلاق وزارتی:
https://ethics.research.ac.ir/EthicsProposalView.php?id=296517
راهبری طرح:
دکتر شاهرخ یوسف زاده چابک، استاد جراحی مغز و اعصاب دانشگاه علوم پزشکی گیلان
مدیر اجرایی طرح:
دکتر عنایت اله همایی راد، استادیار اقتصاد سلامت دانشگاه علوم پزشکی گیلان
همکار طرح:
دکتر زهرا محتشم امیری: استاد پزشکی اجتماعی دانشگاه علوم پزشکی گیلان
ناظر و هماهنگ کننده:
لیلا کوچکی نژاد ارم ساداتی: دانشجوی دکترای سلامت در بلایا و فوریتها، دانشگاه علوم پزشکی گیلان
مسئول جمع آوری داده ها:
سارا شریف نیا: کارشناس پرستاری، مرکز تحقیقات ترومای جاده ای
مسئول کیفیت و روابط عمومی:
فاطمه براری: کارشناس ارشد جامعه شناسی: مرکز تحقیقات عوامل اجتماعی موثر بر سلامت
امکان ارسال پیشنهاد طرحهای تحقیقاتی برای استفاده از داده های مرتبط با این طرح فراهم است.